Najcenniejsze oleje roślinne

Najcenniejsze oleje roślinne – sposoby na odżywianie i pielęgnację skóry:

Olej arganowy (Argania spinosa) – bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedni do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej, ale również wskazany przy cerze suchej, wrażliwej i alergicznej.Olej ten wygładza i napina skórę dojrzałą i działa antyseptycznie na skórę tłustą i trądzikową. Można go więc stosować bez względu na wiek i stan skóry.

Olej z owoców avocado (Persea Americana) – dobrze wchłaniany olej, wytłaczany z suchego miąższu owoców avocado. Przenika wgłąb skóry, czyni ją gładką i elastyczną, zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B, D i E oraz lecytynę. Przechowywany w chłodzie ma bardzo długą trwałość. Ma naturalny faktor ochronny przed promieniami słonecznymi 3-4.

Olej awokado – jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, B, D, E, lecytyny, awokadyny, skwalenu. Doskonale wnika w skórę, działa na nią łagodząco i regenerująco.

 

Olej z pestek arbuza

Pomimo dużej zawartości NNKT olej z pestek arbuza jest bardzo lekki i delikatny. Dogłębnie odżywia, nawilża, łagodzi podrażnienia i może być stosowany przez osoby o różnych typach cery, a nawet do pielęgnacji delikatnej dziecięcej skóry. Olej z pestek arbuza nie tylko odżywia skórę, ale przywraca blask i piękny wygląd suchym i łamliwym włosom.

Olej bawłeniany – zawiera bardzo dużo NNKT co sprawia, że chroni skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i przyspiesza jej regenerację. To również antidotum na różnego rodzaju spierzchnięcia i zrogowacenia. Jest jednym z najlepszych środków do pielęgnacji skóry wrażliwej i alergicznej. Poza tym olej bawełniany doskonale odżywia i nawilża naskórek.

Olej brzoskwiniowy – bardzo delikatny, zawierający dużą ilość witaminy E, idealny do delikatnej skóry.

Olej babassu – wytłaczany z nasion palmy babassu. Stabilny, o dużym powinowactwie do naskórka, temperaturze topnienia zbliżonej do temperatury ciała. Doskonale się wchłania, zmiękcza naskórek i wzmacnia bariery skórne chroniące głębsze warstwy przed utratą wilgoci.

 

Olej z czarnuszki siewnej/z kminku czarnego (Nigella Sativa) – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek eteryczny, witaminę E. Polecany przy leczeniu alergii, zapaleń skórnych, trądziku i grzybic, hamuje rozwój zapaleń.

Olej z pestek/nasion dyni (Cucurbita Pepo) – zawiera kwas linolowy i olejowy, witaminy: A, C i D, bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk, kwas palmitynowy. Odpowiedni dla skóry dojrzałej, wymagającej, wygładza zmarszczki, jest również stosowany przeciwko rozstępom oraz jako maseczka do włosów.

Olej z dzikiej róży (Rosa Canina) – jest olejem schnącym, mimo to jest polecany dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz ze skłonnością do pękających naczynek, pomaga przy leczeniu trądziku, łuszczyc. Wygładza zmarszczki oraz małe blizny, łagodzi podrażnienia, ma działanie przeciwzapalne, ochronne i regenerujące dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego, witaminy A. Dzika róża jest bogata w witaminę C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki i witaminy z grypu B. Trudno dostać nierafinowany olej z dzikiej róży, ze względu na krótki termin przydatności oleju (ok. 8-10 tygodni). Najcenniejszy olej z dzikiej róży (Rosa Mosqueta) pochodzi z Chile.

Olejek z drzewa herbacianego – charakteryzuje się niezwykle skutecznym działaniem przeciwbakteryjnym. Zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, ułatwia gojenie się ran. Polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej. Łagodzi podrażnienia. Stosować go można bezpośrednio na skórę. Zamknięty w dekstrynach jest bardziej trwały i skuteczny.

Olej z jojoby (Simondsia Chinensis/Buxus Chinensis)- pozyskiwany z nasion amerykańskiej rośliny stepowej, służącej od stuleci Indianom jako środek leczniczy; nie jest to tłusty olej, lecz płynny wosk (przechowywany w chłodzie tężeje), ma przyjemny zapach, nie jełczeje, nie jest lepki, posiada dużo witamin, nadaje skórze miękkość i elastyczność, reguluje wydzielanie sebum, doskonale nadaje się do pielęgnacji nie tylko skóry tłustej i trądzikowej, ale również normalnej i suchej. Zawiera skwalen (składnik naturalnego płaszcza tłuszczowego skóry), palmitynami cetylu, który działa natłuszczająco i odżywczo oraz witaminę F. Zapobiega pojawianiu się rozstępów, dodany do innego oleju przedłuża jego trwałość.

Olej jojoba – pochodzi z drzewa rosnącego na pustyni na pograniczu Meksyku i Północnej Arizony. Dzięki swej budowie wykazuje właściwości utrzymania wody, odpowiedniego stanu nawilżenia komórek , chroni skórę przed powstaniem wolnych rodników, głównej przyczyny starzenia się skóry. Zawiera wiele składników mineralnych i naturalnych, witamin. Reguluje nawilżenie skóry i pielęgnuje jej kwaśną warstwę ochronną.

Olej kokosowy (Cocos Nucifera) – używany przy bardzo suchej cerze, świetny jako maseczka dla włosów suchych i zniszczonych. Przy aplikacji czystego oleju na twarz może powodować podrażnienia, wskazane jest przeprowadzenie próby uczuleniowej.

Olej z krokosza (Carthamus Tinctorius) – nazywany również saflorowym, bogaty w witaminy E i A oraz kwas linolowy. Szczególnie polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej oraz skłonnej do stanów zapalnych. Źródła naukowe nie podają informacji jakoby olej ten wykazywał działanie likwidujące zbędne owłosienie.

Olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego zawiera bardzo dużo kwasu linolowego i witaminy E. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, przez co polecany jest zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową. Może być też używany jako olejek do masażu ciała.

Olej z matłosza/shea butter (Butyrospermum Parkii) – tłuszcz roślinny otrzymywany z jąder owoców afrykańskiego drzewa orzechowego; składa się w 70% z pewnego rodzaju żywicy, jest dość trwały; pełni rolę stabilizatora w kremach, spełniając jednocześnie zadania ochronne, pielęgnacyjne i kojące. Zawiera naturalną alantoinę, witaminy A i E. Jest pomocny przy dermatozach, trądziku, łuszczycach, nadaje skórze jedwabistą gładkość, polecany do pielęgnacji łamliwych włosów.

Olej makadamia – olej wyciskany z orzechów zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole i lecytynę. Hamuje starzenie się skóry chroniąc lipidy ścian komórkowych przed działaniem wolnych rodników. Daje niezwykle aksamitne odczucie na skórze.

Olej migdałowy- należy do najwartościowszych stosowanych w kosmetyce. Zawiera witaminy A i E , dużo NNTK , uczestniczących w regulacji przepuszczalności skóry, dlatego też odgrywa dużą rolę w utrzymaniu jej prawidłowej wilgotności. Dzięki obecności pochodnych kwasu oleinowego i linolowego wpływa łagodząco na podrażnienia, suchość i świąd skóry . Olej migdałowy (Prunus Dulcis) – wytłaczany ze słodkich migdałów, bezwonny i bez smaku; działa łagodząco i pielęgnująco na każdy typ cery; jest dość trwały. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dziecka. Znajdziesz go w dostępnych w Polsce kosmetykach naturalnych dla dzieci firmy Hipp.

Olej z nasion moreli (Prunus Armeniaca) – tłoczony z pestek moreli, wartościowy olej, podobny do migdałowego, polecany do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, mieszanej, szorstkiej i popękanej. Doskonale nawilża skórę, jest ceniony w pielęgnacji skóry dziecka.

Olej z ogórecznika lekarskiego (Borago Officinalis, Oleum Boraginis) – zawiera wartościowy kwas gammalinolenowy, flawonoidy, garbniki, śluz, kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), sole mineralne (m.in. krzemionkę), witaminę C, magnez, potas, alantoinę. Stosowany do skóry suchej, wrażliwej, popękanej i łuszczącej się. Doskonale odżywia, nawilża i regeneruje. Po otwarciu należy go przeczowywać ok. 10-12 tygodni.

Olej z oliwek (Olea Europaea) – zawiera liczne istotne dla organizmu kwasy tłuszczowe, polecany dla skóry suchej, źle ukrwionej. Stosowany jako maseczka do włosów oraz jako środek do pielęgnacji paznokci. Ma długi okres przechowywania, około 9-10 miesięcy.

Olej z oliwek- uzyskiwany jest z owoców oliwki europejskiej (Olea Europea). Zawiera duże ilości kwasów oleinowego, linolowego, witaminy E, prowitaminy A. Zmiękcza skórę i poprawia jej napięcie.

Olej z orzechów laskowych (Corylus Avellana) – olej bogaty w witaminy, kwas olejowy i linolowy, składniki mineralne i białko. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, zmęczonej. Wykazuje działania odżywiające i tonizujące, jest bazą w renomowanych kompozycjach olejkowych firm Clarins i Decleor.

Olej z orzechów makademii (Macadamia Integrifolia) – bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne. Odpowiedni dla skóry suchej i wrażliwej, szybko się wchłania, widocznie poprawia wygląd skóry, regeneruje i odżywia.

Olej z orzechów włoskich – wytłaczany z nasion pestkowca orzecha włoskiego(juglans regia), barwy jasnożółtej. Zawiera kwas linolenowy(5-15%), kwas linolowy(51-58%), kwas oleinowy(14-28%), nasyconych kwasow tłuszczowych(8-16%), bogaty w witaminy: A, B i E. Działa przeciwzapalnie, normalizująco, kojąco, przeciwstarzeniowo. Przeznaczony do skóry dojrzałej i wrażliwej.

 

Olej z orzechów brazylijskich – wytłaczany z orzechów orzesznicy wyniosłej(bartholletia excelsa). Zawiera kwas oleinowy(51%). Działa ochronnie na skórę suchą i zapobiega utracie wilgoci ze skóry.

 

Olej palmowy – wyłączany z owocni palmy olejowej(elaeis guineensis), barwy pomarańczowej o fiołkowym zapachu. Zawiera kwas palmitynowy(44%), kwas oleinowy(39%), karotenoidy i witaminę E i A. Działa stymulująco, normalizująco, kojąco, przeciwzapalnie i ochronnie. Stosowany do produkcji kremów odżywczych, kosmetyków ochronnych, luksusowych mydeł.

 

Olej palmowy z nasion – wytłaczany z nasion palmy olejowej (elaeis guineensis). Podobnie jak olej kokosowy zawiera znaczne ilości kwasu laurynowego i mirystynowego. Stosowany do produkcji mydeł oraz innych SPC(środki powierzchniowo czynne).

 

Olej z pszenicy – otrzymywany z nasion pszenicy zwyczajnej(triticum vulgare), barwy miodowej. Łatwo wnika w skórę, regeneruje ją i odżywia. Poleany do wszystkich typów skóry szczególnie do suchej i dojrzałej. Polecany przy łuszczycy, egzemie, spłyca rozstępy i blizny. Zawiera antyoksydanty czyli chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się.

 

Olej z kiełków pszenicy – naturalny olej roślinny, charakteryzujący się szczególnie wysoką zawartością witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, cennych lecytyn.

Olej rycynowy (Ricinus Communis – Castor Oil) – olej z nasion tropikalnego krzewu wilczomlecza, rozpuszczalny w alkoholu; stosowany do pielęgnacji rzęs, brwi i suchych, rozszczepiających się włosów, jak również do wytwarzania pomadek do ust. Lekko przyciemnia włosy.

Olej rokitnikowy -pozyskiwany z nasion rokitnika zwyczajnego(hippohoe rhamnoides) gęsta, czerwono pomarańczowa ciecz o charakterystycznym smaku i zapachu, o właściwościach witaminy F, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i jest zbliżony do oleju słonecznikowego i lnianego. Ma właściwości promieniochronne, antyoksydacyjne, kojące, przeciwzapalne. Polecany przy odmrożeniach, ranach, oparzeniach, odleżynach, egzemach i toczniu skóry. Stosowany w kosmetykach regenerujących naskórek, przeciwstarzeniowych, przeciwsłonecznych i posłonecznych.

 

Olej z róży muszkatułowej – pozyskiwany z dziko rosnącej róży muszkatułowej(rosa mosqueta). Zawiera kwas oleinowy(15-20%), linolowy(40-50%), linolenowy(30-35%), karotenoidy, flawonoidy, witaminę C, kwas retinowy(wit.A), witaminę E. Stosowany do nawilżania skóry suchej, odwodnionej. Wygładza blizny pooperacyjne, potrądzikowe, poparzeniowe. Powoduje regenerację tkanek i likwidację przebarwień. Stosowany w kosmetykach przeciwstarzeniowych, w preparatach do cery suchej i cierpiącej na egzemę, w preparatach likwidujących zmainy hiperpigmentacyjne.

 

Olej rycynowy – wytłaczany z nasion rącznika pospolitego(ricinus communis) zwanego rycynusem. Olej bezbarwny, gęsty i lepki. Wykazuje powinowactwo do keratyny. Używa się go w odżywkach do natłuszczania skóry i włosów, kremach, mleczkach, emulsjach, brylantynie, tuszach do rzęs, do produkcji przejrzystych mydeł glicerynowych oraz jako środek konsystencjotwórczy w kosmetykach kolorowych.

Olej ryżowy (Oryza sativa) – olej roślinny o wysokiej zawartości witaminy E, dzięki której jest bardzo trwały i dobrze tolerowany przez skórę. Stanowi naturalną niewielką ochronę przeciwsłoneczną. Olej ryżowy Zawiera bardzo dużo witaminy E oraz cenny dla skóry oryzanol. Z jednej strony głęboko nawilża i chroni skórę, a z drugiej  nie pozostawia na niej tłustego filmu. Można znaleźć go w odżywczych kremach i balsamach. Znakomicie nadaje się też do masażu.

Olej ryżowy – wytłaczany lub ekstrahowany z pękniętych łusek ryżu(oryza sativa). Zawiera kwas oleinowy(38%), linolowy(40%), estry kwasu erukowego, gamma-oryzanol, skwalen, kwas fosforowy, estry wyższych alkoholi i kwasów tłuszczowych, bardzo duże ilości witaminy E i tokotrienoli. Duże stężenie witaminy E zapewnia ochronę lipidom naskórka. Oryzanol chroni równowagę skóry, przyspiesza podziały komórkowe, powstrzymuje procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium(działa jak hormon wytwarzany przez jajniki). Jest silnym antyoksydantem i filtrem UV.

 

Olej sasankowy – pozyskiwany z nasion kamelii małej(camelia sasanqua). Olej jasnożółty. Zawiera kwas oleinowy(88,5%), który jest ważnym antyoksydantem. Olej tworzy na skórze delikatną powłoczkę, chroniącą przed wysuszeniem naskórka i skóry właściwej. Ze względu na to, że nie pozostawia uczucia tłustości na skórze stosowany jest w kosmetykch do pielęgnacji twarzy.

 

Olej sezamowy – wytłaczany na zimno z nasion sezamu (sesamum indicum). Zawiera 14% nasycone kwasy tłuszczowe(14%), kwas olejowy(41-43%), 41-43% kwas linolowy(41-43%), kwas palmitynowy(9-10%), kwas stearynowy(5-6%), kwas linolenowy(0,5%). Przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny faktor ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Reguluje pracę gruczołów łojowych, działa oczyszczająco, odtruwająco i rozgrzewająco. Olej sezamowy (Sesamum Indicum) – wartościowy olej, wytłaczany z nasion sezamowych, korzystnie wpływający na skórę suchą, źle ukrwioną, wrażliwą. Reguluje pracę gruczołów łojowych, nie jest polecany dla skóry problematycznej.

Olej słonecznikowy (Helianthus Annuus) – nadzwyczaj bogaty w lecytynę i witaminy. Zalecany dla skóry tłustej i mieszanej, stanowi niewielką ochronę przed szkodliwym działaniem słońca. Olej słonecznikowy – otrzymywany z nasion słonecznika(helianthus annuus) poprzez wytłaczanie na zimno. Zawiera kwas linolowy(63%), woski, fosfolipidy(lecytyna), karoteny, witaminę E. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Jest jednym z niewielu olejów roślinnych, które nie powodują tworzenia zaskórników(comedo).

Olej sojowy – ekstrahowany z pokruszonych nasion soji (glicine max). Żółty, lekki olej o słabym zapachu. Zawiera kwas linolowy(49%) i witaminę E. Stosowany do natłuszczania skóry i włosów. Używany do produkcji kremów, mleczek, olejków, kremów do masażu. Może uczulać. Olej sojowy (Glycine Soja) – olej uzyskiwany z nasion soi, zawiera duże ilości lecytyny i witaminy E, nadaje się, więc do wytwarzania kremów i olejków kąpielowych. Polecany głównie dla cery tłustej, mieszanej i zanieczyszczonej, bardzo dobrze się wchłania. Często spotykany jako baza w naturalnych kosmetykach.

 Olej sojowy – naturalny olej roślinny, zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (zwane dawniej witaminą F) oraz substancje biologicznie czynne takie jak: witaminy, fitosterole, fosfolipidy.

 

Olej z wiesiołka (Oenothera Biennis) – olej z nasion wiesiołka zawiera szczególnie dużo ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych; przeciwdziała zmęczeniu i starzeniu się skóry. Reguluje wilgotność, pracę gruczołów łojowych, poprawia elastyczność skóry. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek.

 

Olej śliwkowy – tłoczony z suszonych owoców śliwki domowej(prunus domestica). Zawiera kwas linolowy(70%), beta-sitosterol(85%), delta5-awensterol(7%), duża ilość tokoferoli(głównie gamma). Bardzo szybko penetruje naskórek, nie pozostawia uczucia tłustości, jest silnym antyoksydantem. W kosmetykach stosowany w stężeniu 5%.

 

Olej tamanu(olej Kamani) – pozyskiwany z wysuszonych nasion owoców drzewa ati(calophyllum inophyllum taitense). Zawiera kwas olejowy(ok. 49%), linolowy(ok. 21%), palmitynowy (ok. 14%), stearynowy(ok. 12-13%), linolenowy(ok. 0,28%). Olej Kamani wywiera działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwreumatyczne, pobudzające regenerację tkanek. Zalecany do leczenia chorób włosów i skóry owłosionej (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie).

 

Olej tsubaki – olej z nasion herbacianych, składem podobny do oliwy z oliwek. Dobrze przylega do skóry, pełni funkcje ochronne przeciw promieniowaniu UV, działa bakteriobójczo, zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka i skóry właściwej.

 

Olej z nasion wiesiołka – pozyskiwany z nasion wiesiołka dwuletniego(oenothera biennis) i wiesiołka dziwnego(oenothera paradoxa). Jeden z najcenniejszch olei kosmetycznych. Zawiera NNKT(80%), w tym kwas linolowy(72%) i kwas gamma-linolenowy(10%), zawiera również saponiny, polifenole, glikolipidy. Zawiera polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych. Olej wiesiołkowy stabilizowany witaminą E i bioflawonoidami jest składnikiem kremów odżywczych, nawilżających, przeciwzmarszczkowych, mleczek do ciała, żelów do kąpieli, szminek. Używany do masażu ciała, działa leczniczo na skórę z łuszczycą, na skórę alergiczną i skórę starzejącą się.

Olej z nasion wiesiołka -to bardzo duże ilości kwasu gamma-linolenowego (GLA), który przywraca skórze zaburzoną równowagę kwasowo-wodno-lipidową, jej funkcje ochronne przez stworzenie właściwej bariery przeciwinfekcyjnej. Nawilża skórę, doprowadza do niej te składniki lipidowe, które są jej niezbędne.

Olej winogronowy – otrzymywany z nasion winorośli właściwej. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, fitosterole, witaminę E, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwrodnikowe. Działa ochronnie, hamuje proces starzenia się skóry.

Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera) – olej wytłaczany z nasion winogron, o wysokiej zawartości ważnych dla organizmu kwasów linolowych. Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i zanieczyszczonej. Ma działanie tonizujące, przeciwdziała powstawaniu zaskórników, szybko się wchłania.

Olej z pestek winogron – wytłaczany z pestek owoców winorośli właściwej(vitis vinifera). Zawiera kwas linolowy(70%), mirystynowy, linolenowy, arachidonowy, behanowy,pyknogenol(w niewielkich ilościach). Bardzo dobrze się wchłania, nawilża i łagodzi podrażnienia. Działa przecirodnikowo, wzmacnia barierę ochronną skóry, zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka i skóry właściwej.

 

Olej żmijowca – pozyskiwany z nasion żmijowca zwyczajnego(echium vulgare), żółty o delikatnym zapachu. Najważniejsze kwasy to: linolenowy(37%), kwas gamma-linolenowy(11%) i stearydonowy(14%). Olej łagodzi stany zapalne wywołane promieniami UV, napromieniowaniem podczas raditerapii. Stosowany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, wygładzających cerę wrażliwą i suchą, nawilżających. Łagodzi objawy psorasis i egzemy.

 

Olej z nasion żurawiny błotnej(oxycoccus palustris) – bogaty w tokotrienole o udowodnionych silnych właściwościach antyoksydacyjnych i promieniochronnych. Stosowany w kosmetykach przeciwstarzeniowych, nawilżających, chroniących przed zanieczyszczeniem środowiska

 

 

 

 

 

 

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>