Placuszki jaglano-szpinakowe

Placuszki jaglano-szpinakowe Kasi Gurbackiej

Składniki na 14 placków

 1 szklanka kaszy jaglanej

1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g)

2 jajka

sól i pieprz

oliwa z oliwek

 

 Wykonanie

 Szpinak rozmrozić w durszlaku. Można go też lekko odcisnąć.
Kaszę jaglanką kilka razy wypłukać na sicie.Kaszę jaglaną ugotować.
Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać 1 szklankę kaszy, zagotować. Zmniejszyć ogień, nakryć przykrywką i gotować, aż będzie miękka. Ostudzić.

Do miski dodać kaszę i szpinak. Wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ręką formować placuszki wielkości około 5 cm.

Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy z oliwek. Smażyć placuszki z każdej strony na złoty kolor.

 

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś tu nie zmieniła:) Na patelni rozgrzałam olej kokosowy , podsmażyłam pół czerwonej cebuli i dodałam liście szpinaku. Jak liście zwiotczały całość dodałam do kaszy, doprawiłam i usmażyłam. Pychotka. Były pytania ile oleju kokosowego. Troszkę małą łyżeczkę bardziej smażyłam na suchej patelni. Życzę udanego smażenia:)

 

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>